dilluns, 14 d’octubre del 2013

Técnica, exploraciones subterráneas ( JM Torras Humet, 1957)

Fotografia, Avencs i Coves (1958) F. Vicens

Torras, escalador i espeleòleg, adaptà tècniques d'escalada a l'exploració espeleològica a una època que encara es feien servir les escales de corda amb fusta, i les cordes d'origen vegetal, el que requerí el transport d'un voluminós i pesat material. Amb l'aparició, tardana, de les primeres escales metàl·liques (electron) equips de personal més reduïts assoliren, amb continuïtat, l'exploració dels avencs més fondos  

Forjadors de l'Espeleologia Catalana. Vol. I. FCE.

JOSEP Mª TORRAS i HOMET

- Data de l’entrevista, 22 de setembre de 2005

Neix a Barcelona, el dia vint-i-nou de gener de 1926. Inicià les seves activitats espeleològiques l’any 1948 amb el Club Muntanyec de Terrassa. Amb diferents companys del C.E. Puigmal, C.E. Collserola, els “submarinistes” de l’ERE, comparteixen les escales de les diferents entitats per poder realitzar exploracions d’importància. També practica l’escalada, obrint noves vies i diferents itineraris al llarg del seu dilatat historial.

Al llarg de la dècada dels anys cinquanta, desenvolupà una important tasca exploratòria a Montserrat, St. Llorenç del Munt – Serra de l’Obac i principalment en el massís del Garraf. Destacant, la via Torras – Balart de l’avenc de la Ferla, (1955) i els pouetons de les Agulles, (1956).

Fent ús dels primers materials de progressió, escales electron, etc., importades de França, fou el responsable de les noves exploracions espeleològiques a l’avenc de l’Esquerrà, (1953-1956), dates en les que es va arribar a les tres ramificacions més profundes de l’avenc, entre elles la via Lamarca-Torras.

Aportà innovacions tècniques a les exploracions que va publicar a la prestigiosa revista espeleològica, Speleon, (1957).

Torras és l’autor de l’apartat, Espeleologia, publicat al segon volum de la Història de l’Excursionisme (1965) de l’Editorial Rafael Dalmau.

Participà en diferents exploracions del GES-CMB que es van efectuar fora del territori català, Cantàbria, Aragó, Illes, Andalusia, etc. A l’any 1977, fou component de l’expedició espeleològica a l’illa de Sumatra a Indonèsia.

A partir del cinquanta vuit anys d’edat, també es dedica a córrer curses de 100 quilometres. Ha participat a més de quaranta.

Torras i Lamarca (1954) Avenc de l'Esquerrà
Fotografia, Arxiu GES-CMB

Adjuntem el seu article, La técnica actual en exploraciones subterráneas en Cataluna (1957) publicat a Speleon, Vol. VIII i a la Revista de Ciencias de la Universidad de Oviedo


Fotografia, Avencs i Coves (1958) F. Vicens

Fotografia, Avencs i Coves (1958) F. Vicens
Fotografia, Ciencia y Montaña (1953) But. C.M. Barcelonès

Fotografia, Manual de Exploración Subterránea (1960) Termes&Andrés

Fotografia, Manual de Exploración Subterránea (1960) Termes&Andrés

Fotografia, Manual de Exploración Subterránea (1960) Termes&Andrés

Fotografia, Manual de Exploración Subterránea (1960) Termes&Andrés

Entrevista a Josep Maria Torras i Joan Nubiola
FEEC
http://www.feec.cat/entrevista-josep-maria-torras-i-joan-nubiola-0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PARAJES SECRETOS DEL PAÍS VASCO (Angulo, 1989)

  PARAJES SECRETOS DEL PAÍS VASCO paseos, ascensiones, excursiones, espeleología, exploraciones, escaladas (1989) 294 p., col., 265x190 mm. ...