dijous, 12 d’agost del 2010

Das Nidlenloch. Suïssa


Das Nidlenloch
Sonderabdruck aus den Mitteilungen der Naturforschenden Gesellschaft in Bern aus dem Jahre 1939
Zweite, erweiterte und verbesserte Auflage
(1943) 24 p. + 2 làm. (9 fot. b/n.) + 2 topo. ple., 1 fig., 228x160 mm.
Ed. Verlag Paul Haupt. Bern

F. KORMANN
W. KULLI









Nidlenloch, situat al Weissenstein, a la muntanya de Solothurn, va ser esmentada en la literatura per primera vegada el 1828. En aquest any, l'alpinista i naturalista Franz Josef Hugi va aconseguir progressar 350 m a la cova. El 1868, un enginyer, Moser, va crear un mapa a escala d'1:1.000 i transversal de la peça explorada per Hugi. Des de 1889 a 1891, en una sèrie d'expedicions dirigides per Forster i Rotschi, diferents pous petits van ser superats amb escales de corda. L'exploracions continuaren sota la direcció de Francisco Held, que va organitzar més de 60 fins l'any 1909. La profunditat de 396 m que van arribar va ser en aquell moment la cova més profunda coneguda al món. Avui en dia, Nidlenloch segueix sent la cova més profunda en el Jura Suís.
La cova sencera va ser cartografiada el 1937 i 1938. Aquest mapa, per Kormann i Kulli, va mostrar 2,1 km de recorregut. La cova va ser objecte de nombroses visites en els anys següents, però no va ser fins al 1975 que van ser renovats esforços d'exploració per l'AGN (Arbeitsgemeinschaft Nidlenlochforschung, o el grup de treball d'exploració de Nidlenloch). En 10 anys d'exploració, recerca sistemàtica i diverses excavacions, aquest grup ha estat capaç d'empènyer la cova a 7,5 km longitud i 418 m de profunditat.
El fàcil accés, dificultats tècniques modestes, així com l'ambient d'una cova gran i profunda han fet Nidlenloch una de les coves no comercials més visitades a Suïssa. Unes 6.000 persones, a la recerca d'aventures, introduïu aquesta cova anualment. Aquesta incursió de la humanitat és no sense els seus efectes secundaris negatius, com ara una càrrega sobre el medi ambient natural, acumulació d'escombraries i la intervenció gairebé anual de la Brigada de rescat. No obstant això, aquesta afluència de visitants també té un costat positiu, en el sentit que concentra un gran nombre de visitants en una cova única, protegint d'aquesta manera altres coves menys conegudes, en aquest sentit, Nidlenloch exerceix el paper de la "cova de sacrifici".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PARAJES SECRETOS DEL PAÍS VASCO (Angulo, 1989)

  PARAJES SECRETOS DEL PAÍS VASCO paseos, ascensiones, excursiones, espeleología, exploraciones, escaladas (1989) 294 p., col., 265x190 mm. ...