dimecres, 21 d’octubre del 2009

Garraf - Ordal (1949 -1950) Ed. Alpina


A l'any 1946, Editorial Alpina de Granollers publicà la seva primera guia excursionista S. Llorenç del Munt y serra de l'Obac. Mapa Topográfico Excursionista - Notas explicativas itinerários, amb mapa plegadís, a part, a escala 1:25.000.


És tant l'èxit que als pocs mesos ja fan altra edició revisada (1947) on trobem l'apartat, Las fuentes y las cuevas: 17-18 pp., fent referències a dades procedents de N. Llopis Lladó.


Garraf, és el sisè títol de la sèrie (1949). Figura com coautor el mateix Llopis Lladó que continuarà participant en moltes obres de les col·leccions de l'Editorial.




A aquesta guia ja trobem un article especific d'Espeleologia: 11-14 pp., on s'inclou un llistat numerant les coves i els avencs, amb la situació, altura i recorregut. Se situen al mapa topogràfic els números i els signes que caracteritzen a les cavernes.




Principalment, les novetats de les dades espeleològiques provenen del mateix Llopis, i del GES del CMB que feia al voltant d'un any que havien engegat les seves activitats. (A l'època l'avenc de la Ferla era el més fondo de la península, - 209 m).


Avenc de la Ferla, 1949


Avenc de la Ferla. Via Miret - Canela, 2008


El següent títol en aparèixer fou Ordal (1950) figurant com autor Llopis. També es continuà amb el capítol Espeleologia: 11-14 pp. Afegint al llistat el títol, Catàleg de les cavernes.







Després, en els nous títols de la col·lecció que anaven apareixent s'incorporaren llistats de les cavernes i/o referències a les mateixes.


Aquestes populars guies excursionistes foren la referència més utilitzada pels espeleòlegs, tant per a la localització de les cavernes, com per la informació general que disposaven. A més de constituir una de les bases més importants per a l'elaboració de catàlegs més complementats.

Han estat diversos els col·laboradors que van anar revisant i ampliant a les noves edicions els catàlegs espeleològics de l'Editorial Alpina. Fins que l'Editorial va decidir no publicar les extenses relacions espeleològiques i només van fer aparèixer referències de les principals cavernes.


Avenc de l'Esquerrà, 1972


Avenc de la Fragata


Avenc de l'Arcada Petita (Víctima de l'abocador de Begues)


Avenc de Puigmoltó, 1972

De nou, ja des de fa uns anys, l'Editorial ha tornat a incloure els catàlegs espeleològics a les seves guies muntanyenques. La seva contribució ha estat, i és, una aportació molt important per a la divulgació i coneixement de l'espeleologia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PARAJES SECRETOS DEL PAÍS VASCO (Angulo, 1989)

  PARAJES SECRETOS DEL PAÍS VASCO paseos, ascensiones, excursiones, espeleología, exploraciones, escaladas (1989) 294 p., col., 265x190 mm. ...